Urpa, un glop fresc per salvar l'arpella cendrosa

Una història original de pagesia i activisme per salvar l'arpella cendrosa, ocell amenaçat.

Amb premi final: l'Urpa, una cervesa ben fresca!

Volem compartir una història bonica, autèntica i original de complicitats per contribuir a salvar una espècie amenaçada.

El documental URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa explicarà la feina de la gent que treballa des de fa dècades a la plana de Lleida per protegir aquest ocell amenaçat a nivell global, tot seguint de ben a prop la seva nidificació durant una temporada, d’abril a agost.

I en paral·lel, descobrirem la proposta genuïna i innovadora de convertir el cereal dels camps que es deixen sense segar per protegir els nius de l’arpella, en una cervesa artesana, l'Urpa, per premiar i donar visibilitat a la pagesia implicada.

Donarem veu a tots els protagonistes d’aquesta petita història de complicitats i d’èxit -desde pagesos a científics-, amb la voluntat de difondre una realitat inspiradora i amb potencial de replicar-se a d’altres indrets.

El documental, com la pròpia iniciativa de l'Urpa, vol contribuir a fer de pont entre l'univers agrícola i el de la conservació de la natura, i posar de relleu que es poden teixir complicitats i sinergies entre ambdós mons, part d'un mateix.

LA CERVESA URPA

L’estrella de les nostres recompenses és la cervesa Urpa, elaborada amb ordi madurat al sol, originari exclusivament dels camps on ha fet niu l’arpella cendrosa i que s’han hagut de segar posteriorment al pas de la recol·lectora.

Ja veieu doncs que l’Urpa és una cervesa veritablement única, exclusiva i, com l’arpella cendrosa, escassa i amenaçada! Com que volem ser fidels a la idea, només en podem produir un nombre d’ampolles proporcional al nombre de parelles d’arpella que nien entre nosaltres. I a més bona part de la producció es regala als pagesos que gestionen aquests camps, com a recompensa a la seva complicitat amb la conservació de la biodiversitat.

Total, que en tenim ben poques!

 

 

 

 

 

I EN VOLEU SABER MÉS...

SOBRE L'ARPELLA CENDROSA I EL DOCUMENTAL: CONTEXT; SINÈRGIES I ABAST

L’arpella cendrosa és un ocell rapinyaire migrador amenaçat, propi de paisatges oberts i que majoritàriament cria a camps de cereal, els equivalents antropocènics dels herbassars i matollars naturals on feia niu originàriament. L’avançament del període de sega per l’ús de noves varietats de cereal comporta que molt nius puguin ser trinxats per les recol·lectores. Arreu d’Europa, aquesta intensificació agrícola està fent minvar l’espècie de forma alarmant: només a Espanya s’han perdut el 25% de les parelles d’arpella cendrosa la darrera dècada. L’ús de plaguicides i la desaparició de vores i guarets se sumen a les amenaces a l’arpella cendrosa i a molts altres ocells dels paisatges agraris de secà.

A Catalunya, des de fa més de vint anys, l’administració vetlla per la conservació d’aquesta espècie protegida, i obliga a deixar un quart d´hectàrea de camp de cereal sense segar, allà on hi fa niu, bo i indemnitzant els pagesos per la pèrdua d’aquesta collita. Una fòrmula que funciona amb el compromís de totes les parts implicades. Els diners, però, arriben al ritme que marca la burocràcia, i és innegable que haver de deixar el camp sense segar no és plat de gust pel pagès, per molt que se amb el temps se l'acabi compensant. Arrel d’això el 2022, després de molts anys donant-hi tombs a la idea, un grup de naturalistes locals de l’associació Limonium Natura va tenir la iniciativa de comprar l’ordi madur de dos camps on havia niat l’arpella cendrosa i fer-ne una cervesa especial, única, per regalar als pagesos implicats. Amb l'objectiu també de visualitzar la problemàtica de l’espècie i amb la idea, a la llarga, d’adjudar a finançar mesures per a la protecció de l’espècie i el seu hàbitat. Així neixia l’Urpa, la cervesa salva-nius.

Ara, amb la intenció d'explicar la feina per conservar l’espècie, donar volada al projecte, i fer de l’Urpa una eina atractiva i original, i alhora potent i sostenible al servei de la protecció de l’arpella, sorgeix la proposta de fer aquest documental. I així, amb el ganxo de l’arpella i de l’Urpa, explicar també el repte de la conservació dels ocells i la biodiversitat dels secans.

El documental que és fruit de moltes sinèrgies, amb noms i cognoms.

En primer lloc, els pagesos que des de fa anys s’avenen a facilitar les mesures de protecció de l’arpella als camps que treballen.

Òbviament, l’equip que treballarem per fer-lo possible, que ja us hem explicat a l’apartat "Qui som"

Tot plegat, amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals i amb el suport dels tècnics de l’administració que fan el seguiment de l’espècie i implementen les mesures de protecció: Anna Varea, Jaume Bonfil, Joan Rodríguez i Francesc Pont, junt amb Manel Pomarol, del Servei de Fauna de la Generalitat. I amb l’assessorament dels científics que coneixen millor l’espècie al país: Gerard Bota (CTFC), Santi Mañosa (UB) i Joan Estrada (Egrell).

Uns i altres ens hem aliat per a fer possible el documental aquest 2023, coincidint amb la declaració de l’arpella cendrosa -Aguilucho cenizo en castellà- com a “Ave del año 2023” per la SEO - Sociedad Española de Ornitología, precisament per la seva alarmant davallada i la urgència d’implementar mesures de protecció. El documental ampliarà el seu focus a l’estat de conservació de l’espècie en ambients agrícoles de d’Espanya, i també al sud de França, tot i centrar-se en la història de l’espècie i la cervesa Urpa als secans de Lleida, com a precedent inspirador. Per això, es preveu fer una versió subtitulada del documental en castellà, francès i anglès.

Tant en la campanya de Verkami com en la difusió del documental i el seu contingut, comptem amb el suport de la revista Descobrir Catalunya, Cossetània Edicions, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i Oryx, la botiga de l’amant de la natura. El Delta Birding Festival, l’esdeveniment anual dels amants dels ocells, organitzat per les dues darreres entitats al Món Natura Delta de la Fundació Catalunya la Pedrera, també se’n farà ressò activament i hi donarà suport

 

 

Període

2023

Crèdits

L’equip promotor suma molta experiència en projectes creatius relacionats amb la biodiversitat, si bé és el primer cop que fem un crowdfunding.

Rere les tres entitats promotores (Limonium Natura, OxigeNATs i La Sabina) hi som les persones que farem realitat el documental:

Miquel Miki Rodríguez, de Limonium Natura i agent rural, té molts anys d’experiència en activisme naturalista local, lligat a la conservació d’espècies com l’arpella cendrosa. Ell és qui va tenir la idea de la cervesa Urpa com a eina per valoritzar, divulgar i premiar la feina dels pagesos compromesos amb l'espècie, i qui l'ha feta realitat.

Toni Llobet, il·lustrador i realitzador naturalista (com a creador autònom i des de fa tres anys, a través de la plataforma OxigeNATs), ha participat com a autor, director, productor i guionista en múltiples materials editorials i audiovisuals sobre biodiversitat. I va ser qui va posar nom i imatge a la cervesa.

Jordi Bas acumula dècades d’experiència com a fotògraf de natura professional, ha col·laborat amb nombroses publicacions especialitzades i des de La Sabina, generant materials i projectes d’educació ambiental. A través de Bird Photo Tours, agència capdavantera en guiatge de fotografia de natura professional a les comarques de ponent de Catalunya, ha esdevingut el fotògraf naturalista de capçalera d'aquests paratges.

Més enllà dels tres promotors, comptem amb un equip ampli, divers i expert:

Lluís Culleré, tècnic de conservació de la Reserva de Mas de Melons i naturalista expert coneixedor dels secans i els seus ocells -sobretot rapinyaires, i també impulsor de l’Urpa, és un suport fonamental en localitzacions, logística i gravacions d’emergència.

Aleix Casadó, jove fotògraf de natura i tècnic de la Sabina, serà també l’home de camp que farà feines de localització, gravació i producció.

Noemi Roset, realitzadora d’OxigeNATs i dona de camp versàtil i energètica, s’encarregarà de la gravació d’imatges i so d’entrevistes i exteriors i ajut en producció.

Oriol Cervera, realitzador de vídeos de natura també vinculat a OxigeNATs, ens assessorarà en tasquest de producció.

Les imatges amb dron las gravarem amb el targarí David Giribet, videògraf i pilot expert, de Calidos, i Gerard Carbonell, biòleg i pilot de dron, col·laborador d’OxigeNATs. Per a gravacions delicades a camp comptem amb el suport impagable dels drons del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.